Monday, October 02, 2006

Kaczynski, kerro joku vitsi!

Puolalaiset ovat leppoisia, hyvän ruuan ja juoman ystäviä, joilta ei lukemattomat kertomukset ja vitsit lopu. Koska puolalaiset tuttuni ovat yhteiskunnallisella alalla, niin kehtasin kysyä heiltä valtion nykyisestä poliittisesta tilanteesta. Tähän todettiin lyhyesti: ”Kehitys tuntuu, niin pahalta, että en halua edes katsoa uutisia. Siitä tulisi kuitenkin paha mieli”. Aika yllättävä vastaus ihmiseltä, joka työskentelee täysipainoisesti puolalaisessa politiikassa.

Puolassa on noussut nopeasti valtaan oikeisto-populistinen Laki – ja oikeuspuolue (PiS), joka pyrkii suuriin konservatiivisiin muutoksiin. Asialistalla on muun muassa yritys palauttaa kuolemantuomio maan rangaistusjärjestelmään. Siinä valossa tuskin on yllättävää, että Puola, tai pikemminkin siis PiS, on Yhdysvaltain presidentti George W. Bushin yksi lähimpiä tukijoita. Puola on näin ollen ottanut muun muassa Irakissa aktiivisen roolin sotilaallisena toimijana. Taloutta on myös uudistettu uusliberalismin opein , kuten monessa muussakin entisessä itä-blokin maassa, Yhdysvalloista ideoita imien.

Laki –ja oikeuspuolueeseen liittyy lisäksi mielenkiintoinen yksityiskohta, sillä sitä johtaa Jaroslaw Kaczynski, jonka identtinen kaksoisveli Lech Kaczynski toimii maan presidenttinä. Presidentin vaalit olivat tiukat ja niiden alla oli puhetta, että jos Lech voittaa, niin Jaroslawista ei voida tehdä myöhemmin pääministeriä, koska se keskittäisi liikaa valtaa yhdelle perheelle. Arvostelijoiden mielestä suurimman puolueen puheenjohtajan paikka ja presidentin asema kahden veljeksen kesken on jo liikaa, niinpä Lech lupasi että hänen veljestään ei tehdä pääministeriä, vaikka parlamenttivaaleissa menisi kuinka hyvin. Hieman yli kuukausi sitten tuli pommi. Kazimierz Marcinkiewicz päätti erota pääministerin pallilta; ja mitä tekikään Lech Kaczynski –hän nimitti veljensä päämisteriksi!

Nyt Puolassa on siis sekä presidenttinä että pääministerinä saman näköinen mies. Tuskin kukaan edes huomaisi, jos veljekset vaihtaisivat töitä päikseen. Marcinkiewiczilla on seuraavaksi edessä Varsovan pormestarivaalit, kaczynski-naamarilla tuskin silti saa lisää ääniä.

Seurasin keväällä Puolan entisen presidentin ja Solidaarisuus-liikkeen johtajan LechWalesan puhetta Yhdysvalloissa. Walesa ei puhunut sanaakan englantia, mutta puhui sitäkin sujuvammin puolaa. Gdanskin telakan entinen sähkömies otti yleisönsä haltuun kuin kokenut lavakoomikko, jolla on painavaa sanottavaa. ”Me puolalaiset rakastamme vitsejä ja kertomuksia –elämää ei pidä ottaa liian vakavasti”, Walesa puolusti esiintymistään. Nykyiseltä presidentiltä ei ole odotettavissa vitsejä ellei siihen lasketa hänen politiikkaansa. Näyttää siltä, että Pis on kulkemassa skandaalista seuraavaan. Ensin Kaczynski loukkaantui saksalaisen sanomalehden pilakuvasta niin, että perui tapaamisesnsa Saksan Merkelin kanssa vedoten "äkilliseen sairastumiseen". Uusimpana käänteenä Kaczynski joutuu selittelemään videokamerakuvaa Pis:n lahjusepäilystä, jossa opposition kansanedustajalle maksetaan tuntuvia korvauksia hallituksen riveihin loikkaamisesta. Kovaa kritiikkiä ovat herättäneet myös maan kasvava rasismi, homojen ja lesbojen vainot sekä Puolan historian tuntien yllättäen myös natsisympatiat.

Ensiaskel parempaan olisi, että Kaczynski kertoisi vitsin, avaisi paidan ylänapin ja ottaisi oluen. Sillä välin puolalaiset voisivat koota itsensä ja valmistautua äänestämään itselleen uuden johtajan. Puola on hieno maa, eivätkä puolalaiset ansaitse sitä kehitystä, mikä nyt on näkyvissä.

No comments: