Monday, September 04, 2006

Surkea alku EU:n puheenjohtajakaudelle

Pääministeri Matti Vanhasen alkutaival Euroopan unionin puheenjohtajamaan pääministerinä on ollut masentavan harmaa. Suomen ja EU:n johtajan idealaatikosta ei tule kärkeviä kannanottoja, visioita, Eurooppa-strategiaa tai johtajuutta. Saamme tyytyä rauhalliseen ja asialliseen tyyliin, jolla kyllä selvitään normaaleista arkirutiineista, mutta entä jos vieressämme syttyy sota Israelin ja hizbollahin välille. EU:n johtaja ei voi vain tuijottaa vierestä, kun siviilit kärsivät ja kuolevat. Vaikka kaikkea ei pystyisi estämään, niin pitäisi silti tehdä se, mikä on mahdollista.

Vanhasen hyviä puolia ovat rauhallisuus, sovitteleva asenne ja pyrkimys konsensukseen. Hän on mitä luultavammin sopiva kansanedustajaksi ja ehkä jopa ministeriksi, mutta Euroopan unionia ei voi johtaa ottamatta valtaa haltuun. Pienellä Suomella olisi puheenjohtajana periaatteessa mahdollisuus vaikuttaa vahvasti koko Euroopan kehitykseen toimimalla välittäjänä suurten jäsenmaiden välillä ja lobata näin eteenpäin suuria visioita. Jos seuraavat kuukaudet toistavat alkua, niin Suomen pj-kausi unohtuu yhtä nopeasti kuin lumet sulavat.

Tällä hetkellä Euroopan poliittinen eliitti odottaa yhtä asiaa. Sitä, että vuosi vaihtuu ja Vanhasen tilalle tulee Saksan Merkel, joka ratkaisee nykyisen puheenjohtajan sivuuttamat ristiriitakysymykset ja Euroopan tulevaisuuden. Tämä ei ole toki ensimmäinen kerta EU:n historiassa, kun joudutaan odottamaan sopivaa johtajaa. Varsinainen ongelma oli Italian Berlusconi, jonka aikana sai pelätä, mitä pääministerin suusta seuraavaksi pulpahtaa. Suomen ei kuitenkaan kannattaisi hakea menestystä Berlusconin vastakohdasta, vaan valtaa voi käyttää myös asiallisesti. Se, että nyt ei tehdä yhtään mitään on myös politiikkaa, mutta ikävä kyllä se on erittäin huonoa politiikkaa.

Suomen kannalta tilanne on erityisen ikävä, koska uusien jäsenmaiden takia joudumme odottamaan kuusi vuotta ennen kuin saamme taas puheenjohtajuuden – toisin sanoen työkalun muuttaa Eurooppaa ja maailmaa paremmaksi. Toivottavasti meillä on silloin hyvä pääministeri, joka esittää asiansa vahvasti.

No comments: