Monday, February 18, 2008

Nuoret mukaan vaikuttamaan


Salla Mölsä kirjoitti tammikuun alussa Etelä-Suomen Sanomissa, että nuorten mahdollisuudet vaikuttaa asioihin ovat heikot Lahdessa. Nuoret voisivat kuitenkin vaikuttaa, jos haluaisivat.

Nykyinen tilanne on, että Suomessa suuret ikäluokat pitävät valtaa käytännössä kaikissa poliittisissa puolueissa. Niin ikään puolueiden ikärakenteet vanhenevat kovaa vauhtia, sillä yhä harvempi uusi ihminen on kiinnostunut politiikasta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että asiantuntijat ja virkamiehet ottavat niin sanotusti ”puolueettomina” yhä enemmän valtaa poliittisessa päätöksenteossa, vaikka heillä kuitenkin on jonkin poliittinen kanta.

Kaikesta huolimatta nuorilla on mahdollisuuksia toimia ja vaikuttaa Lahdessa. Nuorilla on selvästi mielipiteitä ja he haluavat tehdä muutoksia. Miksi politiikka ei kuitenkaan tunnu kiinnostavan? Poliittiset puolueet ovat kuitenkin paras tapa vaikuttaa asioihin.

Ainakin sosialidemokraateissa nuoret otetaan mukaan vaikuttamaan. Politiikka ei ole vain harmaata, rystyset valkoisena pusertamista, vaan myös huumoria ja elämää. Kaikista paras tapa vaikuttaa asioihin on olla mukana päätöksenteossa. Nuoria kuunnellaan, kun tuomme kantamme rohkeasti esiin. Näin kunnallisvaalien alla: kaikki mukaan vaikuttamaan!

Pekka Komu, Lahden Demarinuorten puheenjohtaja
Sirkku Enojärvi, kaupunginvaltuutettu (sd)


Kirjoitus on julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 16.2.2008. Kuvat: Hanna Plattonen. Ylimmässä kuvassa nuoria vaikuttajia, vasemmalta: Antero Lehmuskenttä (sd), allekirjoittanut (sd) ja Sakari Kohvakka (sit). Alemmassa kuvassa samat pellet.

No comments: