Wednesday, November 28, 2007

Sotaa vai diplomatiaa, herra Bolton?There is no such thing as the United Nations. There is only the international community, which can only be led by the only remaining superpower, which is the United States."

Yhdysvaltain entinen YK-suurlähettiläs John Bolton (1948-)


Oikeistokonservatiivi Bolton arvostelee aatetoveriaan presidentti George W. Bushia turhan diplomaattisesta ulkopolitiikasta. Hänen mielestään ”Diplomatia on ajan tuhlausta” (ESS 20/11/2007). Luitte aivan oikein.

Boltonin näkemyksessä ainoa keino saada Iran tai Pohjois-Korea todella luopumaan ydinasehankkeistaan on vaihtaa näiden maiden hallitukset vaikka väkisin. Hänen mukaansa esimerkiksi Iranin kohdalla Yhdysvaltain ainoat vaihtoehdot ovat joko voimankäyttö tai Ydinase-Iran. Käytännössä hän siis kehottaa Bushia sotatoimiin edellä mainittuja maita vastaan. How clever is that?

Väheksymättä Iranin tai Pohjois-Korean todellista uhkaa Yhdysvalloille, en ymmärrä Boltonia. Hänen äärirealistinen ja uuskonservatiivinen linjansa onnistuu lähinnä hämmentämään maailmanpolitiikkaa seuraavia. Miten entisellä YK-suurlähettiläällä voi olla näin voimapoliittinen näkemys paremmasta tulevaisuudesta? Entä kuinka vähän Bolton seuraa Yhdysvaltain sotatoimia ja niiden seurauksia Irakissa?

Mielestäni Bushin ulkopolitiikan ongelma on ollut juuri sen diplomaattisessa kyvyttömyydessä, ei diplomatian liiallisessa käytössä. Esimerkiksi Yhdysvaltain hyökkäys Iraniin ei olisi hyökkäyssotana ainoastaan eettisesti väärin, vaan se olisi sitä myös strategisesti. USA on nyt jo sitouttanut huolestuttavan paljon reserviään Irakiin, joten sota Irania vastaan vaatisi käytännössä yleistä liikekannallepanoa ja koko yhteiskunnan valjastamista tätä tehtävää varten. Se jos mikä olisi liikaa amerikkalaisille ja niille, jotka vielä katsovat suopeasti Yhdysvaltain hegemoniaa. Bolton ja Bush tuntuvat näin olevan itse suurin uhka Yhdysvalloille ja muulle maailmalle.

En tiedä, pitäisikö minun sitten sanoa olevani anti-boltonlainen ja vastustavani sotaa vai kertoa kannattavani rauhaa ja kofiannanlaista näkemystä maailmanpolitiikasta. Mikäli diplomatia ei ole edes vaihtoehto, mitä mahdollisuuksia se antaa Iranille ja Pohjois-Korealle? Diplomatia on nimenomaan mahdollisuus, jolla voidaan välttää sota. Se on lisäksi yleensä vahvuuden osoitus – ei heikkouden.

Kehittynyt diplomatia ja eri näkökulmien ymmärtäminen on kestävän ja rauhaan pyrkivän politiikan ainoa vaihtoehto. Sen kiistäminen tuntuu tyhmältä jopa kovaksi keitetyn republikaanin huulilta. Epäilen, että ikävä kyllä Boltonin preferensseihin sota tuntuu sopivan paremmin kuin rauha.


Kuvassa: sotilaslentokoneen kapteeni ratsastaa ydinohjuksella elokuvassa Dr. Strangelove, jota voin suositella erittäin lämpimästi kaikille kylmästä sodasta ja suurvaltapolitiikasta kiinnostuneille.

No comments: