Tuesday, March 21, 2006

Tupakointikielto ravintoloihin

Suomen tulisi ottaa mitä nopeammin käyttöön tupakoinnin täyskielto ravintoloissa. Smoke Free Partnershipin mukaan Euroopan Unionin alueella kuolee vuosittain noin 79 500 ihmistä pelkästään passiivisesta tupakoinnista johtuviin sairauksiin. Pahimmalla vaaravyöhykkeellä ihmiset ovat ravintoloissa, joissa monella on tapana pistää sätkä huuleen. Asiakkaiden lisäksi tupakka uhkaa tappaa ravintola-alan työntekijöitä, jotka kärsivät passiivisesta tupakoinnista jatkuvasti.

Tupakointi on siis mitä pikemmin kiellettävä myös suomalaisissa ravintoloissa. On varsin helppo keksiä syitä, miksi ravintoloissa ei ole hyvä tupakoida: sen sijaan asian puolesta olevat argumentit ovat järjestäen varsin heikkoja. Yleisin syy vastustaa tupakointikieltoa on uskomus siitä, että ravintolat menettäisivät asiakkaita. Hetkinen...siis suomalaiset eivät enää menisi baariin kaljalle, koska siellä ei saa polttaa? Väite on täysin absurdi. Uskon, että tupakoitikiellon myötä tupakoimattomat uskaltuisivat useammin ravintolaan ja tupakoivat jatkaisivat keskarin kumoamista kantapubissaan: piipahtaen aina välillä ulos röökille. Siinä sivussa joku ehkä myös lopettaisi polttamisen. Pelkästään New Yorkissa tupakointikielto on tuonut 10 000 uutta työpaikkaa ravintola-alalle. Samanlaisia tuloksia on saatu Irlannista, joka kielsi tupakoinnin ravintoloissa. Toki aluksi kävijämäärään saattaa uuden lain myötä tulla pieni notkahdus, mutta lopulta ihmiset löytävät yhä mielyttävämpiin ja ennen kaikkea savuttomiin ravintoloihin.

No comments: