Wednesday, January 21, 2009

Keskiviikkoillan blues

Älä vaadi itseltäsi liikoja.

Neuvo kuulostaa yksinkertaiselta, mutta sen toteuttaminen on vaikeampaa kuin ensin huomaakaan. Tavoitteissa sen sijaan ei ole mitään vikaa, kunhan ne ovat kohtuullisia.

Monta vuotta sitten keksin yliopistossa, että nyt on mahdollisuus opiskella kaikenlaisia kieliä. Niinpä opiskelin ensin espanjaa, joka onnistui jossain määrin tyydyttävästi.

Seuraavalla lukukaudella aloitin venäjän nollatasosta. Tunteja oli neljä kertaa viikossa, monta tuntia putkeen. Kielioppia harpottiin jättiläisen askelin. Tavoite oli tällaiselle keskivertokielipäälle utopistinen: lukion oppimäärän saavuttaminen vuodessa.

Vasta vuosia myöhemmin tajuaa, että siinä venäjän opiskelutahdissa ei ollut kyllä järjen hiventäkään, vaikka opettaja kävi kuumana kuin hiilihanko siitä, kuinka vakavasti venäjän opiskelu pitää ottaa. Tuloksena on, että osaan venäjän alkeet, enkä muista mitään niistä lukuisista kielioppisäännöistä, joita verenmaku suussa tankattiin.

Elämässä olisi hyvä välillä puhaltaa peli poikki ja miettiä mitä sitä oikein haluaa. Omista virheistäänkin kannattaisi oppia. Minä yritän.

Älä vaadi itseltäsi liikoja.

No comments: